Järva-Jaani Vanatehnika varjupaik ja muuseumide keskus
  Info  

  Päevik  

  Eksponaadid  

  Fotogalerii  

  Punane Raamat  

  Muuseumide keskus  

  Jälgi meid:    
  Uusim eksponaat  

  Saadaval  

  Filter:
  Otsi:  
 Sirvi eksponaate 

traktor
iseehitatud traktor 
 Eksponaat nr:  549 
 Väljalaskeaasta:  1985 
 Sõiduki tüüp:  traktor 
 Tehase nimetus:  iseehitatud
 Soetatud:  Elve Lahek (11. oktoober 2024)
Töökorda seatav
 Eksponaadi ajalugu   Tootja info 

Traktori ehitas Harri-Koit Lahek, alias Harris (24. jaanuar 1946 -- 15. aprill 2024). Lisaks fotonduse ja filmitehnika huvile ja, olles ülikoolipõlves masinaehitusega kokku puutunud, soovis ta ka traktori ehitamisega kätt proovida. Ka oli selleks praktiline vajadus, kuna pere soetas Laulasmaale suvilakrundi, kuhu oli pisitasa vaja rajada oma aiamaa.

Traktorit ehitas Harris Tallinnas Nõmme linnaosas Liival väikeses garaažis ja värkstoas. Vajalikke osi traktori jaoks otsis-ostis ta ise kokku, kuid teda aitas ka tehnikahuvilisest naabrimees Endel, kes mõne erilise jupi ka metallitootmise tehases treida lasi. Traktorile projekteeris ja ehitas Harris ka vajalikud lisaseadmed ehk siis käru ja adra.

Traktoriga sai vedada ehitusmaterjali mööda raudtee-äärseid tänavaid lähikonnas Nõmmel, ka oli temast abi suurema koguse aiaprügi äraveol.

Traktor oli sõiduauto järelkärus veetav sinna, kus seda parajasti vaja läks. Põhilise aja töötas Harris traktoriga Laulasmaal, kus selle abil krunti suuremat mõõtu põllukividest puhastati. Palju tööd tehti traktoriga ka aiamaal.

Harrise pojal Martinil on tore meenutus traktori saamisloost. Nimelt, kui trakrorile osteti uuena esirattad -- neid toodeti NSV Liidus toodetud väikesõidukitele -- , siis kuskilt tekkis Martinil mingi "luulu", et need osteti tema tulevase bagi jaoks, mis tema meelest talle kunagi ehitatama pidi. Siiski ei olnud Martini pettumus suur, kui ta isa neid enda ehitatavale traktorile paigaldamas nägi.

Iseehitatud Traktor
Iseehitatud Traktor
 Sirvi eksponaate