Järva-Jaani Vanatehnika varjupaik ja muuseumide keskus
  Info  

  Päevik  

  Eksponaadid  

  Fotogalerii  

  Punane Raamat  

  Muuseumide keskus  

  Jälgi meid:    
  Uusim eksponaat  

  Saadaval  

  Filter:
  Otsi:  

Foto: Tarvo Puusepp
 
teerull
ДУ-50
 Eksponaat nr:  192 
 Väljalaskeaasta:  1977 
 Sõiduki tüüp:  teerull 
 Kere №:  9015 
 Tehase nimetus:  Rõbinski teedemasinate tehas
(Рыбинский завод дорожных машин )
 Riik:  Rõbinsk, Jaroslavli oblast, VNFSV 
 Soetatud:  Ceres AS (21. märts 2007)
Kunagise Tallinna Teedeehituse ja -Remondi Valitsuse (TERV) teerull. Peale mainitud asutuse kadumist sattus Harkusse praeguse AS Cerese aiandisse.

Teerulli avastas 2006. aasta kevadtalvel vanatehnikahuviline ja varjupaiga sõber Peeter Tiisväli. Sama aasta sügisel tekkis ka mõnedel varjupaiga eestseisuse liikmetel ja varjupaiga sõpradel mõte, et võimaluse korral võiks varjupaiga kollektsiooni täiendada ka mõne vana teerulliga. 2006. aasta viimastel päevadel käis varjupaiga esindus kõnealust teerulli vaatamas ning peale läbirääkimisi masina omaniku, AS Ceres esindajatega toimetati rull 2007. aasta kevadel varjupaika.

Saamisel oli rull komplektne ja sisuliselt töökorras, kuid aastatepikkusest välitingimustes seismisest tingituna oli masina värvkate praktiliselt täielikult hävinud. 2008. aasta suvel, valmistudes varjupaiga 2. Suure Aktsiooni raames peetud vanatehnika killavooriks, andsid varjupaiga sõbrad Silver Kuik ja Martin Männik rullile parema väljanägemise, osaliselt oli abiks ka Aivo Pille. Praegu küll vajaks teerull juba uuesti ülevärvimist.

Teerulliga on osaletud 2008. ja 2012. aastal vanatehnika killavooril, 2014. aastal Kummaliste Kulgurite Killavooril ning 2016. aastal "Ehitatud Eestis 2016"/ 10. vanatehnika killavooril.

Tegemist on Eesti Maanteemuuseumis oleva isendi kõrval teadaolevalt teise säilinud DU-50-tüüpi teerulliga Eestis.