Järva-Jaani Vanatehnika varjupaik ja muuseumide keskus
  Info  

  Päevik  

  Eksponaadid  

  Fotogalerii  

  Punane Raamat  

  Muuseumide keskus  

  Jälgi meid:    
  Uusim eksponaat  

  Saadaval  

  Filter:
  Otsi:  
 Sirvi eksponaate 
teraviljakombain
-СК-5 Нива 
 Eksponaat nr:  227 
 Väljalaskeaasta:  1980 
 Sõiduki tüüp:  teraviljakombain 
 VIN-kood:  tehasesildil vastav lahter tühi 
 Tehase nimetus:  Rostovi kombainitehas «Rostselmaš»
(Завод «Ростсельмаш»)
 Riik:  Doni-äärne Rostov, Vene NFSV, NSV Liit 
 Soetatud:  Mihkel Mändla (2. september 2007)
Töökorras Eksponaadi juures teostatavad tööd Töötundide arvestus
227. eksponaat - teraviljakombain Niva (03.09.2007)
 Eksponaadi ajalugu   Tootja info   Mudeli info   Tööplaan   Töötundide arvestus 

Tootmisaastad: 1973-1981

Teraviljakombainide "Niva" tootmist alustati tehases "Rostselmaš" 1973. aastal ja need olid mõeldud asendama senist kombainide SK-4 põlvkonda. Baasmudeliks on ühe peksuaparaadiga ja ratasveermikuga teraviljakombain SK-5. Modifikatsioonideks on SK-5-II -- ratasveermikuga ja kahe peksuaparaadiga teraviljakombain; SKG-5 -- roomikveermikuga ja kahe peksuaparaadiga riisi-teraviljakombain; SKP-5 -- ühe peksuaparaadiga ja vahetatavate poolroomikutega teraviljakombain; SKP-5-II -- kahe peksuaparaadiga ja vahetatavate poolroomikutega teraviljakombain; SKK-5 -- mägikombain vilja koristamiseks kallakutel kuni 20 kraadi.

Mudelitähise SK-5 all toodeti kombaini kuni 1981. aastani. Alates 1981. aastast toodeti moderniseeritud mudelit SK-5M.

Kombainide "Niva" läbilaskevõime on 5...6 kg/s.

"Niva" näol on tegu küllap ka maailma kombainiehituse praktikas ühe kõige pikaealisema kombainiga: nimelt jätkub selle, meil 70.-tel ja 80.-tel aastatel masslevinud kombaini tootmine uuendatud kujul ja mudelitähise "Niva-Effekt" all ka käesoleval ajal, rohkem kui kolm aastakümmet peale tootmise alustamist! Suurendatud on mootori võimsust, parandatud kombaineri töötingimusi, otse loomulikult pole ka paljud muud kombaini sõlmed enam päris samad, mis nõukogude ajal, aga...muidu ikka tegu vana hea "Nivaga"! Eestis siiski "Nivasid" enam ei müüda.
Loe lisa tootja kodulehelt!

Eestis kestis "Nivade" hiilgeaeg kuni 1990.-te aastate alguseni, mil neid hakkasid järk-järgult välja vahetama nii uutena kui ka pruugitutena soetatud "lääneriikide" firmade valmistatud kombainid. Päris kadunud ei ole "Nivad" meie põldudelt aga tänini: ehkki suuremad põllumajandusettevõtted neid üldreeglina enam ei kasuta, võib peamiselt erakätes asuvaid töötavaid eksemplare siiski siin-seal veel kohata!

Kombainide "Niva" esimesed väljalasked olid erinevalt hilisemast erkpunasest värvitoonist tumepunased. Alates 1980.-te aastate keskpaigast toodetud kombainid eristuvad varasemate aastate väljalasetest valge juhikabiini järgi (varasematel väljalasetel oli kabiin punane, nagu ka Varjupaigas oleval kombainil).


SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
SK-5 Niva
 Sirvi eksponaate