Järva-Jaani Vanatehnika varjupaik ja muuseumide keskus
  Info  

  Päevik  

  Eksponaadid  

  Fotogalerii  

  Punane Raamat  

  Muuseumide keskus  

  Jälgi meid:    
  Kõik pealkirjad  
  Otsi:  
PäEVIK

Järva-Jaani tuletõrje 110!
ühel suvekuu päeval umbes kell 12:11:43
Autor: Tuve Kärner

Käesoleval aastal tähistab Järva-Jaani tuletõrje oma 110. juubelit. Vaatamata majanduslangusele oleme nii otsustanud, sest küllap on varemgi raskeid aegu ette tulnud, mida pritsimehed on oma rõõmsa meele ja elujaatavusega ikka üle elanud. Meie tuletõrjemuuseum on tegutsenud samuti juba 10 aastat ning vanatehnika varjupaigal täitub 5 aastat avamisest.

Nende juubelinumbrite tähistamine algab 17.juulil kell 15:00 kirikaias, kui viime pärja Järva-Jaani tuletõrjujate ühisuse ühe asutajaliikme ja hilisema peamehe Jüri Saare hauale, mis on ühtlasi ka auavaldus kõigi meie valla lahkunud pritsimeeste mälestuseks. Kirikaeda jääb põlema latern, kust omaksed saavad võtta tule, et viia see oma lähedase pritsimehe hauale.
Kell 17:00 algab kultuurimajas konverents “Tuletõrje Järva-Jaanis läbi aegade”, kus räägitakse Eesti tuletõrje ajaloost üldisemalt, esitatakse uurimustööd meie tuletõrje vanemast ajaloost ja antakse ülevaade Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi kui õigusjärglase tegemiste kohta viimase aastakümne jooksul. Kohalikud taidlejad annavad väikese kontserdi. Toimub seltsiliikmete tunnustamine. Seetõttu on eriti oodatud kõik tuletõrjeseltsi liikmed.

18.juuli hommikul hakkavad keskväljakule kogunema endis- ja kaasaegsed tuletõrjeautod, kell 12:00 hakatakse neid tutvustama ning paraadi rongkäiku saatma. Kui paraad jõuab Laia tänava maja nr 1 (endise kutsekooli I ühiselamu) juurde, siis avame loodava nostalgiakeskuse äramärkimiseks väikese kompositsiooni Pentre Suurveski meenutuseks. Edasi liigub paraad motokrossi rajale. Vanemad vallakodanikud mäletavad kindlasti seda kohta Taevaste mäe nimega. Peale lipuheiskamist ja tervitusi algavad võistlused, saab näha mitmeid õpetlikke demonstratsioone päästeteenistuselt, politseilt ja pommirühmalt. Kohale tuleb regiooni moodsaim tuletõrje redelauto Karl, milline suudab inimesi päästa nii 32 m kõrguselt kui ka näiteks veekogu kohalt. Mingil hetkel jõuab üritusele ka Varjupaigast startinud roomik- ja maastikuautode kolonn, et soovijaid sõidutada. Võistlusväljakul toimuv lõpeb vahu- ja veemölluga.

Kell 20:00 algab Varjupaiga masinapargis (Laia tänava ja Tamsalu tee nurgal ) simman. Pidulisi lõbustab Jaan Kirss koos oma ansambliga "Kirss`N`garden" ,üles astub ka menutantsutrupp “Jürid-Marid”. Nii motokrossirajal kui ka masinapargis on üles seatud välikohvik.

Pühapäeval, 19. juulil kell 12 toimub vanatehnika varjupaigas Lai 7, anna-võta täika, kuhu võib igaüks tuua museaalse väärtusega esemeid ja samas endale saada teiste poolt annetatavat.

Kõik üritused on osalejatele tasuta!

Täiendav informatsioon pidustuste kohta on nähtaval siin!